Accepteren is los-laten

“U heeft de ziekte van Parkinson”. Hoe één zin je leven voorgoed kan veranderen. Als je de diagnose parkinson hebt gekregen, laat het je niet meer los. Angst, schaamte, teleurstelling, pijn en verdriet zijn logische, natuurlijke onderdelen van het proces. Je hebt iets wat je niet wilt en je weet niet hoe je er vanaf kunt komen. Doembeelden over je toekomst. Hoe zal mijn proces verlopen? Angst, vrees, zorgen… Familieleden, vrienden, kennissen geven je de tip “Laat het los”. Kun je dat voorgoed loslaten en ineens zorgeloos door het leven wandelen met parkinson onder je arm? Hoe gaat dat in zijn werk? Is dat realistisch?

Continu word je geconfronteerd met parkinson. Tremor, spierstijfheid, verlies van snelheid, etc. Voordat je het weet sta je in de stress-adrenaline-zone. En, adrenaline houdt de parkinson symptomen in stand. En zo is de cirkel rond. Wat je wilt is je goed voelen en genieten van je leven. Hoe doorbreek je deze cirkel? Kun je parkinson loslaten als je er iedere dag weer mee wordt geconfronteerd?

Vechten helpt niet. Dat maakt de verbinding alleen nog maar sterker. Vergelijk; als Israël en Palestina bommen op elkaar gooien dan denken ze dat ze van elkaar af komen. In werkelijkheid zijn ze nog nooit zo dicht bij elkaar geweest.

Wat helpt dan wel? Acceptatie! Voel maar eens wat er in je lijf gebeurt als je datgene wat ernu is accepteert. Het is zoals het is. Accepteer dat het voor nu onveranderbaar is en omarm het. Je bent er niet blij mee en je accepteert ook zelfs dat gevoel of die gedachte. Alles mag er zijn zoals het nu is. Je accepteert jezelf met alles er op en er aan. Voel maar hoe meer ontspanning dat geeft. Overgave is voor jou misschien een beter woord. Kies wat voor jou het beste werkt. Accepteer wat je nog niet los kunt laten. Het is zoals het is. Je vindt rust en vrijheid als je het leven kan accepteren zoals het is. Niet alleen in mooie tijden maar ook in stormachtige tijden. Door even niets te willen, niets te hoeven veranderen, nergens tegen te vechten of te verzetten en alles even te laten zoals het is.

Acceptatie leidt tot bevrijding! En het is niet een eenmalige beweging die je maakt. Het is een doorlopende oefening waar je goed in kunt worden. Parkinson nodigt je uit om iedere dag weer te oefenen te accepteren en er losser mee om te gaan, meer ontspannen, vanuit het hier en nu. Vanuit acceptatie.

Lees ook mijn eerdere bericht: omgaan met angst en onzekerheid