De voet van de berg bereikt

Eerder schreef ik over QiGong en ‘Een boek lezen over bergbeklimmen is iets anders dan de berg beklimmen’.  Alles wat ik las over QiGong was aantrekkelijk genoeg om op zoek te gaan naar een QiGong leraar of lerares. Na even internet-googelen werd het me al snel duidelijk dat er ook in de wereld van de QiGong allerlei stromingen met eigen-aardigheden zijn. Op basis waarvan moest ik een keuze maken? Ik besloot het daarom even te laten voor wat het was en het toeval uit te nodigen. Ik liet het los en precies in die week kwam ik op het spoor van Robberto Bos. Iemand noemde zijn naam en nog dezelfde week reed ik naar hem toe. De overeenkomst tussen alle scholen die ik had bezocht was de thee. Robberto schonk dezelfde thee. Zijn verhaal was echter anders. Ik had de voet van de berg bereikt.

Robberto schrijft zijn verhaal ook op zijn site (chi-kung-training.com)

Chi Kung voor mensen met de ziekte van Parkinson

Hoe zinvol is chi kung/qigong voor mensen met de ziekte van Parkinson

Circa 10 jaar geleden kreeg een goede vriend opeens te horen dat hij aan de ziekte van Parkinson leed. Snel bleek: de reguliere medische wereld beschouwt de ziekte van Parkinson als niet te genezen. Dus ging ik – van nature een alternatieve onderzoeker (schreef in het verleden enkele boeken op het gebied van aanvullende gezondheidszorg) – op zoek naar andere mogelijkheden. Weken zoeken op het internet leverde slechts beperkte resultaten op. De meeste publicaties bieden weinig hoop. Met homeopathie, acupunctuur, voedingsaanvullingen, lichaamswerk, Reiki (enzovoort, enzovoort, enzovoort) blijkt het soms mogelijk om – tijdelijk – de symptomen wat te verlichten. Maar genezing… nee. Uiteindelijk ontdekte ik de aanpak van Janice Walton-Hadlock uit de VS. Gebaseerd op Chinese geneeskunde, maar met een heel bijzondere insteek. Haar (gratis) handboek was verhelderend en inspirerend – heel anders dan de gebruikelijke deprimerende publicaties over deze ernstige kwaal.

Andere aanpak

Normaliter zeggen medici dat de ziekte van Parkinson onstaat doordat de hersenen niet goed meer functioneren. Deze aanpak stelt echter (door mij nu bewust héél vereenvoudigd beschreven): ergens in het lichaam zit een blokkade, een trauma. Die verstoort bepaalde energiestromen door de meridianen, waardoor de hersenen niet goed meer functioneren. Hef de blokkade op, dan kan er langzaam herstel op gang komen. Dat opheffen van blokkades gebeurt vooral met de methode “Forceless Spontaneous Release” (FSR) ofwel Yin Tui Na. Janice Walton-Hadlock specialiseerde zich helemaal in de alternatieve behandeling van Parkinson. En meldde hoopgevende resultaten. Echte genezing zelfs. Maar: uitsluitend bij mensen die nog geen medicijnen tegen de kwaal gebruiken.

Nederland

De informatie klonk zo hoopgevend, dat we besloten om er iets mee te doen. We vonden een bevriende Amsterdamse theapeute bereid om FSR samen met mij te gaan leren. Het liep iets anders: zij leerde de methode en ik was haar proefkonijn (ook al heb ik de ziekte niet). Voor training ging ze bovendien naar het centrum van Janice Walton in de VS. Ze oefende verder op mij, de vriend met de kwaal, en geleidelijk ging ze ook anderen behandelen. Enkele andere therapeuten raakten erbij betrokken. Voor wie meer over dit project wil weten, hier een link naar DE organisatie op dit gebied: The Parkinson Recovery Project

Handboeken

Lees vooral hun uitstekende handboeken die je gratis (!) kunt downloaden:

Trouble Afoot: Tracking down the causes and cures of Parkinson’s Disease (heel bijzonder!)

Medications of Parkinson’s Disease or Once Upon A Pill: Patient Experiences With Dopamine-enhancing Drugs and Supplements

Tracking the Dragon: a textbook of advanced channel theory

Waar?

Wie het geld en de tijd heeft, kan overwegen om de beschreven behandelingen heel intensief in Amerika te ondergaan. Dat kan bij het Parkinson Treatment Team. Wie er in Amsterdam mee aan de slag wil: af en toe komt er een heel ervaren Amerikaanse therapeut van het Parkinson Recovery Project (Chris Ellis) naar Amsterdam. En op heel beperkte schaal doen andere therapeuten in ons land soortgelijk werk.

Voor wie?

Om teleurstellingen te voorkomen, nogmaals: deze speciale aanpak is uitsluitend zinvol voor wie nog géén medijnen gebruikt. Dus voor mensen die sinds kort weten (of vermoeden) dat ze Parkinson hebben, of Parkinson-achtige verschijnselen. De redenen daarvan lees je in het bovengenoemde “Once Upon A Pill”.

Yin Tui Na & Yin Qi Gong

Ik ben zelf destijds niet verder gegaan met de methode, omdat mijn hart meer lag bij het geven van chi kung trainingen, dan bij het geven van therapie. Ik had toen wel het vermoeden dat chi kung een grote rol kon spelen bij deze aanpak. Binnen het PD Recovery Project lag de nadruk in die tijd helemaal op het experimenteren met en onderzoeken van FSR/Yin Tui Na. Maar volgens de nieuwste versie van het handboek speelt zelfwerkzaamheid van de patiënten een grote rol. De therapie blijkt het succesvolst bij mensen die – naast de Yin Tui Na – zelf intensief aan de slag gaan met hun voorstellingsvermogen, intentie, aandacht, enz. En dat is precies wat we doen bij Bos Chi Kung (een vorm van “yin qi gong”) – zowel in de lessen als in de personal training.