Discipline

roadMoet ik mijn vriend, die flink overgewicht heeft, allerlei diëten heeft gevolgd en er evenzoveel boeken over heeft gelezen, nog uitleggen wat hij moet gaan doen om af te vallen? Nee, natuurlijk niet. Sterker, als ik overgewicht zou hebben dan zou ik hem raadplegen met de vraag welk dieet het beste werkt. Hij zal me dan –als expert- allerlei nuttige voedings- en leefstijladviezen kunnen geven waardoor, als ik die zou opvolgen, de kilo’s er af zouden vliegen. Wie is immers de expert? Maar, na het aanhoren van de dieetadviezen zou ik hem de logische vraag stellen: “Hoe komt het dat het jou nog niet gelukt is?”

Ik sla het boek Road to Recovery van Robert Rogers er nog eens op na. Robert Rogers geeft daarin een overzicht van alle natuurlijke behandelingen die mensen helpen om met parkinson gezond en vitaal te blijven en een vaste koers te blijven varen op de weg naar herstel of verlichting van symptomen.

Hij schrijft zelf over zijn motivatie:
I wrote Road to Recovery from Parkinsons Disease because I want to change the false belief template that Parkinson’s is “degenerative.” It is time to birth a new belief template, the true belief template that recovery is possible now. Once the belief template has been transformed, thousands of people with Parkinson’s will find sustained relief from their symptoms. It needs to happen now. – R. Rogers –

In het boek staan heel veel voorbeelden. Het overzicht varieert van Bach-bloesemtherapie tot suikervrij-dieet tot Chi Kung en verder. Maar, het lezen van een boek over wat je kunt doen is iets anders dan het daadwerkelijk doen. Het lezen van een boek over bergbeklimmen is iets anders dan het beklimmen van de berg en het bereiken van de top. Wat bij het lezen van de voorbeelden nogmaals duidelijk wordt, is dat er niet een standaardmethode is tot herstel of verlichting van symptomen. Wat me opvalt bij alle voorbeelden is de grote bereidheid die mensen hebben om te blijven geloven in datgene wat ze doen. En, zonder uitzondering, met een grote discipline.

Het antwoord dat mijn vriend geeft op de vraag “Hoe komt het dat het jou nog niet gelukt is?” is voorspelbaar: “Te weinig discipline”.

Lees ook discipline, gezondheid en geluk