Durf jij de andere weg te gaan?

anwbw760Je kent dat wel… van die gedachten die maar in je hoofd blijven terugkomen maar die je telkens weer opzij schuift. Omdat ze je niet goed uitkomen, je er later wel eens op terugkomt of omdat het gewoon te veel gedoe is. En toch komen die gedachtes niet vanzelf. Je voelt dat ze betekenis voor je hebben. Anders zouden ze niet telkens weer terugkomen.
Soms gaat het om grote beslissingen; stoppen met werken, een ver land bezoeken, scheiden, een ruzie met iemand goedmaken, huis te koop zetten en verkassen naar een andere plek.
Soms gaat het om ogenschijnlijk kleinere zaken zoals bijvoorbeeld stoppen met het overmatig drinken van koffie, gezonder eten, aardiger zijn tegen je partner. Allemaal zaken die je behoorlijk kunnen bezighouden.

Van alle mensen die vooruitgang geboekt hebben in hun parkinson-proces hebben veel van hen grote veranderingen aangebracht in hun leefstijl. Mijn meest recente leefstijlverandering was stoppen met werken, stoppen met het focussen op materiële rijkdom en kiezen voor een eenvoudig bestaan. Materiële zaken worden voor mij steeds onbelangrijker en het stellen van toekomstige doelen heb ik overboord gegooid. Dat heeft me geholpen om meer in het NU te leven en dat heeft een positief effect op mijn symptomen. QiGong, meditatie, mindfulness en andere methoden hebben me ook geholpen. Maar ook wandelen in de natuur heeft me veel gebracht; ‘minder stress’ en ‘meer ontspanning’. Want we weten dat stress adrenaline geeft en ontspanning geeft dopamine. En we weten ook dat we dopamine nodig hebben om onze parkinson symptomen te beheersen. Ik leef nu makkelijker, eenvoudiger en meer in het moment.

Stel jezelf de vraag: Wat houdt jou tegen om de beslissing te nemen je leefstijl te veranderen? Het antwoord is meestal angst en liefde. Angst om iets kwijt te raken en angst voor het onbekende. Liefde omdat de verandering mogelijk ten koste gaat van partner, familie, vrienden of anderen die je zo liefhebt. Of wil je doormodderen ten koste van jezelf en ten gunste van de ander? Ik voorspel je meer ‘ik-energie’, meer ontspanning en meer leven in het NU.  Aan jou de keuze.