Hardlopen als medicijn?

Schermafdruk 2017-10-05 11.26.01Als Michael Westphal door de straten van Cranberry Island, Maine (VS), loopt, doet dat meer voor hem dan de bekende ‘runner’s high’; het eufore gevoel dat ontstaat bij de afscheiding van endorfine in de hersenen. De 57-jarige Micheal voelt daadwerkelijk de productie van dopamine wat er voor zorgt dat zijn parkinson symptomen verdwijnen.

In 2006 werd Westphal gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson. Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, gelooft Westphal dat zijn gezondheid door het hardlopen verbetert.

“Het komt door het effect van de oefening en het goede gevoel om buiten te zijn. Ik heb zelden parkinson-symptomen terwijl ik hardloop. Mijn neuroloog zegt dat het vrij ongewoon is dat iemand met parkinson zo hard kan lopen,” voegt hij eraan toe. “Ik mag gewoon de uitzondering zijn op de regel of gewoon geluk hebben, maar ik denk dat een deel van mijn positieve resultaten van het lopen het gevoel van ‘high’ is, zoals de dokters het zeggen. Voor mij betekent dat de verhoogde productie van dopamine in mijn hersenen.”

Lees hier het volledige artikel (Engels)