Helende mantra en affirmaties

“Genezen is mogelijk. Ik kan mijzelf helen” is mijn favoriete mantra.  Een zinnetje dat ik in mijzelf opzeg om mij te herinneren aan datgene waar ik in geloof. En om te blijven voelen of alles in mij er ook werkelijk in gelooft. Een affirmatie.  Meestal laat ik hem voorafgaan door een Uhm-klank (of Om, Aum), als een soort van inleiding. Even een kort opstapje om de geest wakker te maken. Deze affirmatie is middel en doel tegelijk.

Het helpt me om mijzelf te blijven herinneren aan de weg die ik ga. Tegelijkertijd versterkt het bewust en onbewust mijn overtuiging. Alleen het opzeggen van de affirmatie zal niet leiden tot de uitkomst, daar is natuurlijk meer voor nodig. Zie het als een deel van de dingen die ik doe. Het is belangrijk voor mij om mijzelf af en toe de spiegel voor te houden en positief kritisch te blijven op mijn reis. Het helpt me op mijn reis. Zo vond ik ook het lied ‘let me fall’ met het zinnetje ‘something inside me is waiting for my courage’. Een andere zin die ik vond kwam uit de Serenity prayer. Kort weergegeven als: ‘geef me de rust om de dingen te accepteren die ik niet veranderen kan, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen, en de wijsheid om het verschil daartussen te zien’.

De originele tekst van Serenity Prayer (gebed om kalmte)

God, give us grace to accept with serenity
the things that cannot be changed,
courage to change the things
which should be changed,
and the wisdom to distinguish
the one from the other.
Living one day at a time,
Enjoying one moment at a time,
Accepting hardship as a pathway to peace,
Taking, as Jesus did,
This sinful world as it is,
Not as I would have it,
Trusting that You will make all things right,
If I surrender to Your will,
So that I may be reasonably happy in this life,
And supremely happy with You forever in the next.

(geschreven omstreeks 1940 door Reinhold Niebuhr)