Heling op vijf niveaus – Henk Fransen

‘De zoektocht naar genezing… maar hoe en waar?’ Alternatief? Westers? Oosters? Lichaam? Geest? Positief denken? Energetisch? We zien door de bomen het bos niet meer… Terwijl veel mensen wel voelen dat in ieder aanpak een zekere waarheid schuilt. Kunnen we dan niet alles samenvoegen dat werkt? In een eerder artikel (East meets West) schreef ik daar al over.

Henk Fransen is zo’n arts die een prachtige combinatie maakt tussen verschillende stromingen. Zijn wens: ‘Ik zou graag zien dat er sprake is van één geneeskunde, namelijk die geneeskunde die het beste uit alle geneeswijzen verenigt ten dienste van de patiënt.’Ik bewonder hem om zijn wijsheid en de eenvoud waarmee hij de dingen over gezondheid en ziekte kan benoemen. In één van zijn boeken ‘versterk je genezend vermogen op 5 niveaus’beschrijft hij heel helder alle (vijf) niveaus waarop we ons zelf kunnen helen. Het zijn eigenlijk de vijf niveaus waar een mens uit bestaat; ons lichaam, onze gevoelens, onze gedachten, onze relaties en onze ziel.

Over elk van deze niveaus is wetenschappelijk onderzoek bekend over factoren die op die verschillende niveaus het verschil maken tussen gezondheid en ziekte. In de videobehandelt Henk in vogelvlucht deze vijf niveaus.