Helpt een nep-pil?

pil

bron: NTR documentaire ‘de wereld op zijn kop’

Paul Petterson woont aan de rand van Vancouver. Twaalf jaar geleden werd zijn leven een stuk minder prettig toen bij hem parkinson werd geconstateerd. Hij moest zijn baan opzeggen en hij kreeg medicijnen om zijn symptomen onder controle te houden.

Een paar jaar geleden besloot Jon Stoessl, hoogleraar op de universiteit van Britisch Columbia, de werkzaamheid van deze medicijnen te onderzoeken door te werken met een neppil, een placebo.
Jon Stoessl: “We weten al heel lang dat het gedrag van mensen met een ernstige aandoening veel te maken heeft met hun instelling. En dat vind ik intrigerend.” Paul Petterson deed mee aan het experiment maar dat zou wel betekenen dat hij met zijn medicatie zou moeten stoppen. Het gevolg was dat de symptomen in alle hevigheid terugkwamen. Toen hij een nieuwe pil mocht slikken voelde hij al na drie kwartier de positieve effecten. Hij liep rechtop met rechte schouders en had geen hulp meer nodig om naar het toilet te gaan. Hij wist niet dat hij een placebo had gekregen in plaats van een ‘echt’ medicijn. Paul Petterson : “Ik was verbijsterd. Dit kon helemaal niet. Ik wist heel goed wat mijn medicijnen met me deden… dus, hoe kon een pil waar niets in zat hetzelfde effect hebben? Ik was echt verbijsterd!”

Bekijk de video voor het hele –indrukwekkende- verhaal.