Het verhaal van Dr. David Servan-Schreiber

Dr. David Servan-Schreiber (21 april 1961 – 24 juli 2011) was professor in de klinische psychiatrie aan de universiteit van Pittsburgh en voorzitter van Essentia Consulting, een organisatie die stress-management-programma’s ontwikkelt voor ziekenhuizen en andere instellingen. Hij heeft voor zijn werk diverse onderscheidingen gekregen en was gestationeerd in Parijs. In zijn bestseller “Uw brein als medicijn” beschreef hij zeven natuurlijke behandelwijzen die uitgaan van de eigen genezende kracht van de hersenen. Het feit dat deze “alternatieve” geneeswijzen worden aangehaald en wetenschappelijk onderbouwd door een van huis uit klassiek geschoolde psychiater maakt ze erg interessant. Ook schreef hij de bestseller “Antikanker”. David Servan-Schreiber overleed op 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor die hij eerder, in 1992, wist te overwinnen.

Ik lees het artikel Heb ik ongelijk gehad? ODE dec 2011. De dan inmiddels overleden dr. Schreiber wordt geïnterviewd, wetende dat hij zal overlijden. Hoe kan de man die een boek schreef over zijn overwonnen ziekte zelf ten onder gaan? Ik lees met aandacht de zinnen die hij gesproken heeft en de kwetsbaarheid waarmee hij dat doet ontroert me. Het artikel heeft mij geholpen om me nog intensiever bezig te houden met mijn proces. Weten wat te doen is iets anders dan doen wat je weet.

“…Ik heb vaak gezegd dat ik alles wat ik in ‘Antikanker’ aanbeveel ook in de praktijk bracht. Grosso Modo klopt dat ook wel, behalve op één punt. Door mezelf een afmattend en alles bij elkaar buitensporig hoog werktempo op te leggen, heb ik niet genoeg zorg besteed aan mezelf…”

…En waar ik nederig had moeten blijven, beging ik de fout te denken dat ik een winnende techniek gevonden had, die het me mogelijk maakte goed gezond te blijven terwijl ik me met hart en ziel kon storten op projecten waar ik warm voor liep […] Ik dacht dat dit me alle vrijheid gaf om de fundamentele behoeften van mijn organisme te ontkennen, zoals slaap, regelmaat en rust…”

Download volledige artikel Heb ik ongelijk gehad? ODE dec 2011