Lachen is gezond

lachOngeveer een op de dertig mensen kampt zodanig met stress dat ze daarvoor een arts bezoeken. Hoe vaak hoor je als je vraagt “Hoe gaat het met je?” als antwoord “Druk!”. Het niet kunnen verwerken van alle prikkels die op ons afkomen is welvaartskwaal nummer één, met alle gevolgen van dien. Teveel stress en te weinig ontspanning kan ziekte veroorzaken. Het spreekwoord “de boog kan niet altijd gespannen zijn” wordt door veel mensen letterlijk zo gevoeld. De marketingmachine van medische bedrijven draait volop en natuurlijk zijn er voldoende kalmerende middelen te koop. Maar is er ook een andere -meer natuurlijke- weg? Een uitbundige lach schijnt beter te werken dan welk geneesmiddel dan ook. Lachen heeft namelijk een gezonde werking op al onze organen. Er gebeurt namelijk nogal wat in ons lichaam als we lachen. Om te lachen worden de gezichtspieren gebruikt, de ademhaling wordt geactiveerd en er wordt een flinke dosis zuurstof ingenomen en tijdens de uitademing worden afvalstoffen afgevoerd. Het hart gaat sneller kloppen en de bloedsomloop gaat sneller waardoor we ons lichaam van binnenuit reinigen. Bloed is niet alleen het voertuig waardoor bouwstoffen in het lichaam worden getransporteerd maar bloed neemt ook afvalstoffen mee terug.

Er is onderzocht dat chronische pijnpatiënten die opgenomen waren in het ziekenhuis minder pijn voelden als ze naar een komische film keken of door het bezoek aangezet werden om te lachen. De arts William Frey heeft samen met een aantal collega’s in zijn ziekenhuis met de lach geëxperimenteerd. Gedurende zijn zes maanden durende onderzoek bleek dat chronische pijnpatiënten minder pijn hadden en dus ook minder pijnstillers nodig hadden. Er bestaat geen beter medicijn dan veelvuldig lachen, luidt het advies van de experts. Dat kan een goede mop zijn of een komische film. Bovendien zorgt veelvuldig lachen voor een meer positieve levenshouding omdat het ook verslavend werkt. Waarom? Het is gewoon leuk om te doen. Een andere lach-expert Laurence J. Peter, kwam na uitgebreid onderzoek tot de conclusie, dat optimisten zelfs minder snel ziek worden dan pessimisten. Het heeft dus ook een preventieve werking.

Volgens experts moet iedereen op z’n minst driemaal per dag zeven seconden lachen om een positief effect te bereiken. Lachdeskundige Norman Cousins heeft geschreven dat hij zichzelf genas van bindweefselziekte door regelmatig naar lachfilms te kijken. Zijn gevecht met de ziekte is beschreven in zijn boek Anatomy of an Illness. Hij schrijft dat hij, toen hij weinig kans op overleven had, een recovery programma ontwikkelde dat bestond uit hoge doses vitamine C, een positieve houding, liefde, geloof, hoop en het lachen om Marx Brothers films. “I made the joyous discovery that ten minutes of genuine belly laughter had an anesthetic effect and would give me at least two hours of pain-free sleep. When the pain-killing effect of the laughter wore off, we would switch on the motion picture projector again and not infrequently, it would lead to another pain-free interval.”