Meer dan dans

dansDat bewegen goed is voor mensen met parkinson is bekend. Eerder schreef ik het bijzondere verhaal van Marc Vlemmix in het artikel ‘dans met parkinson‘. Marc vertelde in het interview bij RTL Late Night: ‘Het is mijn redding geweest, het was voor het eerst dat ik het harnas van parkinson niet voelde.’ Inmiddels is ook in recent wetenschappelijk onderzoek in Duitsland en Zwitserland aangetoond dat dansen een positief effect heeft op de algehele mobiliteit. De bekende neuroloog en parkinson specialist Dr. Bas Bloem, van het Radboud UMC in Nijmegen, zegt hierover: ‘Het blijkt dat dansen een positief effect heeft op de houding en het hele beweegpatroon van mensen met parkinson. Ze worden soepeler en zelfs hun gezichtsuitdrukking wordt er minder star door’.

Dans kan gezien worden als een alternatief voor regelmatige lichaamsbeweging of fysieke activiteit, en heeft interessante aanvullende componenten n.l. die van ritmische timing en sociaal bezig zijn met anderen. Studies ondersteunen de idee dat dansen en ritmisch bezig zijn positieve effecten hebben op symptomen. Zo is o.a. aangetoond dat sombere ideëen over de ernst van de ziekte afnemen en de motorische functies verbeteren.

Mocht je eens willen ervaren wat dans voor je kan betekenen, kijk dan eens op www.meerdandans.nl of neem eens een proefles.