Mentale Wellness

mind platterWie kent niet de ‘schijf van vijf’? Jarenlang hèt schema dat gehanteerd werd om mensen eraan te herinneren gevarieerd te eten. Ons welbevinden en onze gezondheid gaat al lang niet meer alleen maar over voeding. Het gaat ook over de fitheid van ons brein, ons centrale regelcentrum. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Parkinson gaat voor mij ook voor een groot deel over mentale fitheid. Maar, wat is daar de ‘schijf van vijf’ voor? Ik kom zelfs een schijf van zeven tegen, de Healthy Mind Platter. De Healthy Mind Platter is gemaakt door Dr. David Rock, executive director van het Neuro Leadership Instituut en Dr. Daniel Siegel, directeur van het Instituut Mindsight en klinisch hoogleraar aan de UCLA School of Medicine.

Het Healthy Mind Platter model gaat over hoe we ons mentale welzijn kunnen bevorderen. Mentaal welzijn start in ons brein en de Healthy Mind Platter is de ‘schijf van zeven’ voor het brein.

Ons mentale welzijn wordt voortdurend verstoord door multi-tasking, versnipperde aandacht en informatie-overload. We denken dat ons brein in staat is daarmee om te gaan maar de realiteit is anders. Teveel mensen ervaren de negatieve implicaties van het mentaal uit balans zijn (o.a. stress, burn-out, ziekte) en weinig mensen weten wat er nodig is om een optimale geestelijke gezondheid te hebben.
De Healthy Mind Platter heeft zeven essentiële mentale activiteiten beschreven die nodig zijn voor een optimale mentale gezondheid in het dagelijkse leven. Deze zeven activiteiten zijn de ‘mentale voedingsstoffen’ die je hersenen dagelijks nodig hebben om optimaal te blijven functioneren. Door elke dag aan elk van deze onderdelen voldoende aandacht te besteden zullen je hersenen beter in staat blijven om de coördinatie en balans te blijven vinden. Zowel de interne verbindingen van de hersenen als de externe connecties met andere mensen zullen worden versterkt. Het is dus niet alleen brein-verzorgend maar bevordert ook de kwaliteit van ons intermenselijk contact en dus de aanmaak van dopamine.

De zeven essentiële dagelijkse mentale activiteiten zijn:
Focus Time
Als je je op een doelgerichte manier richt op taken waardoor je brein actief is. Vooral het aangaan van nieuwe uitdagingen bevorderen de groei (of: neuroplasticiteit) van de hersenen. Doe één taak tegelijk en voordat je er aan begint, formuleer de uitkomst.

Play Time
Als je jezelf toestaat ​​om spontaan, creatief, speels te genieten. Dit leidt tot nieuwe verbindingen in de hersenen. Dansen, schilderen, kliederen, zandkastelen bouwen zijn hiervan een paar voorbeelden.

Connecting Time
Wanneer je je verbindt met andere mensen, bij voorkeur in persoon, en daarbij de tijd neemt om deze connectie te waarderen worden relationele circuits van de hersenen geactiveerd. Vrienden en vriendinnen bezoeken, samen eten en samen van gedachten wisselen. Informatie uitwisselen. Communiceren.

Physical Time
Wanneer je je lichaam inspant door beweging wordt het brein gestimuleerd en krijgt het zuurstof. Sport, fitness of beweging.

In-time
Als je intern nadenkt met de nadruk op beelden, gevoelens en gedachten, nodig je je hersenen uit om deze sensaties te combineren en te integreren. Mindfulness.

Down Time
Als je niet-gericht, zonder specifiek doel, je gedachten de vrije loop laat of gewoon ontspant, worden de hersenen opgeladen. Oftewel: lummelen.

Sleep Time
Wanneer je slaapt geef je de hersenen de rust die ze nodig hebben om het geleerde te integreren en tegelijkertijd te herstellen van de ervaringen van de dag. Net als ons fysieke lichaam hebben de hersenen ook tijd nodig voor herstel.

Er is geen specifiek recept voor een gezonde geest, elk individu is anders. Dit zijn wel herkenbare en tastbare ingrediënten. Het punt is om jezelf bewust te zijn van het volledige spectrum van essentiële mentale activiteiten die nodig zijn voor een gezond brein. En net als met de essentiële voedingsstoffen (de schijf van vijf) te zorgen dat we de juiste ingrediënten in ons mentale dieet (de schijf van zeven) stoppen. Net zoals je niet alleen maar elke dag aardappelen met sperciebonen zou eten, zou je ook niet alleen maar kunnen leven op alleen maar Focus Time en Sleep Time. Mentale wellness gaat er over je hersenen zoveel mogelijk verschillende ingrediënten te geven. Net als de ‘schijf van vijf’ van de voedingsstoffen is het belangrijk ook hierin een evenwichtig dieet te vinden zodanig dat de hersenen fit kunnen blijven.

Download hier het volledige artikel over The Healthy Mind Platter uit het Neuroleadership Journal.