QiGong en energie

De video van Bianca hield me lang bezig. Heeft QiGong effect op het hart en de trilling waar ik naar op zoek was? Wat is QiGong eigenlijk? In ieder geval leverde deze concentratie van gedachten weer een toevallige gebeurtenis op.

Ze kwam lachend op me af. Open gezicht, zachte oogopslag. In haar hand  hield ze een boekje. ‘Voor jou’ zei ze, ‘zie maar of je er iets aan hebt. Voorlopig mag je het houden’. Het boek ‘Chi Neng QiGong. Geïnspireerd en ontspannen leven‘ door Patricia van Walstijn gaat over de essentie van QiGong en Chi Neng QiGong. QiGong is een onderdeel van de Chinese leer en is bedoeld om de lichamelijke en geestelijk gezondheid te behouden en te verbeteren. Door het maken van herhalende bewegingen wordt de stroming van levensenergie (Qi) in het lichaam bevorderd. Elk deel van het lichaam heeft een eigen Qi. Door het uitvoeren van de QiGong-oefeningen wordt de energiebalans in ons lichaam behouden of verbeterd. In 1991 opende Dr. Pang in China een medicijnloos ziekenhuis waar Chi Neng QiGong de enige therapie was. De patienten beoefenden een paar keer per dag Chi Neng QiGong. Deze vorm van QiGong wordt ookwel ‘medische’ QiGong genoemd. Meer dan 300.000 patiënten bezochten gedurende tien jaar het centrum. Bij 95% was de training effectief. Dit in de zin van merkbare verbetering, klachtenvrij tot algehele genezing.  Het percentage van gevallen van algehele genezing was in 1998 50,4%. In 2001 is het centrum wegens een verbod van de overheid gesloten. Elke vorm van QiGong waarbij meer dan vijftig mensen samenkwamen, werd door de overheid verboden. Onderzoek uit 2005 heeft aangetoond dat beoefening van QiGong een heilzaam effect heeft op het hart en het immuumsysteem.**

Ik herinnerde me een zinnetje dat waarschijnlijk een Chinese wijsheid is: ‘Een boek lezen over bergbeklimmen is iets anders dan de berg beklimmen’. Ik had nog even tijd nodig de voet van de berg te bereiken.

** Lee MS, Rim YH, Jeong DM, Kim MK, Joo MC, Shin SH (2005) Nonlinear analysis of heart rate variability during Qi therapy (external Qigong).