Stap voor stap

stapHad ik het vorige week nog over discipline, deze week kreeg ik een aantal vragen over ‘hoe motiveer je jezelf om telkens aan je verbeterproces te blijven werken?’ Want, een voornemen en het nemen van daadwerkelijke stappen liggen bij veel mensen ver uit elkaar. Te ver. We kennen dat allemaal wel. Je wilt iets, je voelt jezelf gemotiveerd maar je komt niet tot de uitvoering. Laat staan dat je toekomt aan het volhouden van de verandering. Wat is het geheim? Doe een aantal tussenstappen om van motivatie naar uitvoering te komen en stel jezelf vragen.

Heb jij moeite jezelf te motiveren? Wellicht heb je wat aan deze strategie die onder andere gebaseerd is op de methodiek van ‘motiverende gespreksvoering’. Ik neem als voorbeeld “gezonder eten”, de vragen die ik me ooit stelde en de antwoorden die ik toen gaf. Het voorbeeld heeft er voor gezorgd dat ik anders ontbijt. En, mogelijk nog belangrijker; het is een aanzet geweest om ook andere eetgewoontes te veranderen. Zo werkt dat met eerste kleine stappen waar je blij en tevreden mee bent.

De vragen zijn achtereenvolgens:

1. Wat is mijn verlangen? Waar wil ik aan beginnen?
Antwoord: Gezonder eten.

2. Waarom is het waardevol voor me? Wat zal het me opleveren?
Antwoord: Gezonder eten zorgt voor meer fitheid, minder gewicht en dus lekkerder in mijn vel.

3. Wat is de reden?
Antwoord: Sommige maaltijden sla ik over en andere maaltijden eet ik teveel vlees en pasta. En, ik eet teveel tussendoortjes. Daar ben ik niet blij mee.

4. Hoe graag wil ik het? Wat is de noodzaak?
Antwoord: Hoe minder ik mijn lijf belast met ‘zware’ voeding, hoe meer energie mijn lijf kan besteden aan de heling van parkinson en het verlichten van symptomen.

5. Wat kan ik daarvoor zelf doen? Wat ligt in mijn vermogen?
Antwoord: Ik maak iedere dag ontbijt, lunch en diner. Ik doe zelf de boodschappen en ben dus in staat andere dingen te kopen. Ik heb het zelf in de hand.

6. Hoe zal ik me voelen als het me gelukt is een eerste stap te zetten?
Antwoord: Trots, blij en tevreden dat ik weer een stapje heb gezet in de richting van gezondheid.

7. Welke eerste (kleine) stap kan ik nu zetten?
Antwoord: Ik begin om het brood van mijn ontbijt te vervangen door een shake van fruit, amandelmelk en havervlokken. Haver is heel erg voedzaam en bevat langzame koolhydraten. Die langzame koolhydraten zorgen voor een voldaan gevoel waar je de hele morgen op kunt teren. Het is snel klaar en heel goedkoop. Haver schijnt heel goed te werken bij aandoeningen aan het zenuwstelsel.

Op deze manier ga ik om met van motivatie naar uitvoering. En, daar neem ik de tijd voor om deze vragen te beantwoorden. Het zorgt er voor dat mijn systeem het belangrijk gaat vinden en belangrijk gaat voelen. Het nemen van een eerste (kleine) stap stimuleert me ook om vervolgens verdere stappen te zetten.