keesWat was er eerder? De kip of het ei? Leidt parkinson tot stress of leidt stress tot parkinson? Is deze vraag eigenlijk wel interessant?
Stress zorgt voor adrenaline in ons lijf en wij weten dat adrenaline ook voor mensen met parkinson niet heilzaam is.

Op de wereldparkinsondag 2015 gaf Kees Vermunt een kwetsbare en pure presentatie over zijn ervaringen met stress en welke situaties voor mensen met parkinson stress kunnen veroorzaken. Bekijk de video. Kees is ook ervaringsdeskundige en trainer/coach en deze week spraken we elkaar. Kees vertelde me: “Ik kon deze presentatie voor een volle zaal alleen maar geven door honderd procent eerlijk te zijn.”

Een paar persoonlijke tips over wat je kunt doen om stress te verminderen?
Lees ook mijn eerdere artikel : ‘hoe stress je vriend kan worden’

Beweeg
Voel je dat er teveel adrenaline is opgehoopt in je lijf? Ga bewegen. Bewegen is het beste anti-stress middel. Je hoeft niet persé te sporten. Kies de vorm van  beweging die bij je past en die je prettig vindt. Een rondje lopen, armzwaaien, in de tuin werken. Overigens, je zult merken dat zo’n half uur tot drie kwartier per dag matig tot intensief bewegen je überhaupt veel goed zal doen. Als je kunt genieten van het feit dat je het een kwartier, half uur of drie kwartier hebt volgehouden zal het een extra positief effect hebben.

Mind-body
Bewegen helpt dus tegen stress, maar geestelijke ontspanning doet dat ook. Als je beide tegelijk traint, sla je twee vliegen in één klap. Niet zo vreemd dat de mind-body training (zoals Parkinson-QiGong) snel aan populariteit wint. En terecht: Uit onderzoek is gebleken dat oosterse bewegingsoefeningen goede methoden zijn als het gaat om het verlagen van stress. Bovendien helpt het hart- en vaatziekten te voorkomen. (bron: fonds voor het hart)

Geniet en rust uit na de volbrachte taak
Stress komt vaker voor bij mensen die ondernemend zijn. Ze pakken veel dingen aan en willen die allemaal succesvol afronden. Ze vinden het moeilijk om te ontspannen omdat er nog zoveel taken wachten. En, ze doen vaak meerdere taken gelijk. Dit geeft een gevoel van stress. Deze mensen moeten leren de tijd te nemen om te genieten van de volbrachte taak.  En, om één taak gelijk te doen. Mocht je dit herkennen, spreek dan bijvoorbeeld met jezelf af welke taak je gaat doen en hoeveel tijd je na afloop neemt om te kunnen genieten van het gedane werk. Plan die tijd, bijvoorbeeld een half uur. Neem die tijd ook daadwerkelijk vrij en doe dan iets -ogenschijnlijk- nutteloos; lezen, wandelen, muziek luisteren. Doe wel iets wat je leuk vindt, het is immers een beloning. Gun jezelf het gevoel dat je iets hebt bereikt voordat je weer aan de volgende taak begint.