Vijf tips voor omgaan met parkinson

51. Beweging
Beweging helpt om het proces van parkinson te vertragen. Het blijkt ook dat mensen die aan regelmatige lichaamsbeweging doen een veel tragere afname van de kwaliteit van hun leven ervaren. Frequente herhaling op vaste tijdstippen in het doen van je bewegingsoefeningen werkt motiverender dan af en toe, op onregelmatige momenten, eens aan beweging doen.
Doe ook die sport of beweging waar je plezier mee hebt. Iets doen waar je een hekel aan hebt levert geen dopamine op. Vind je nordic walking leuk, doe dan nordic walking. Vind je rustige fitness leuk, doe dan rustige fitness. Laat je inspireren door John Pepper (binnenkort in Amsterdam) en lees het artikel Het wegbewegen van parkinson symptomen. Overigens is het opvallend hoe vaak QiGong genoemd wordt als heilzame bewegingsvorm. Lees daarover meer in het artikel over Bianca Mollée.

2. Stressreductie / positieve houding
Stress verergert de symptomen van de ziekte van Parkinson. Ontspannen door mindfulness of meditatie werkt over het algemeen goed. Je zult er wel regelmatig in moeten oefenen om deze technieken je eigen te maken. Iedere dag twee keer 10 minuten meditatie is aantoonbaar heilzaam voor de geest.
Negatieve gedachtenpatronen maken mensen somber. Ook mensen zonder parkinson. Kijk eens of methodieken als bijvoorbeeld NLP je kunnen helpen om positiever met het leven om te gaan of kies voor persoonlijke coaching, zodanig dat je zin en enthousiasme in het leven houdt.

3. Slaap
Een goede nachtrust is belangrijk voor iedereen, maar mensen met de ziekte van Parkinson hebben vaker dan anderen moeite met slapen. Verschijnselen zoals rusteloze benen, nachtmerries en slaapapneu komen, vaak ook als gevolg van medicijngebruik, nogal eens voor. Er zijn manieren om te helpen de gevolgen ervan te beperken en te zorgen voor een goede nachtrust. Verminder de hoeveelheid lawaai en licht in je slaapkamer en neem minimaal 2 uur voor het slapen gaan geen cafeïnehoudende voedsel en drank. Verder is ook hier regelmaat helpend. Telkens op dezelfde tijd naar bed geeft rust in ons bioritme.

4. Voeding en ontgiften
Het eten van goed uitgebalanceerd, voedzaam voedsel is belangrijk voor iedereen, maar vooral voor iedereen die parkinson heeft. Kies voedsel dat niet alleen energie geeft maar ook zorgt voor reiniging van organen. Eerder schreef ik “Er is geen twijfel over. Met datgene wat ik al aan de ontgifting van mijn lichaam had gedaan ervaar ik verlichting van symptomen.” Lees hierover meer in het artikel ‘primair en secundair voedsel’
Met goede voeding zal je lichaam meer energie produceren wat je dagelijks functioneren zal bevorderen. Zorg in ieder geval voor voldoende vitaminen, mineralen, vezels, ‘eerlijke’ koolhydraten en verminder suiker, zout en alcoholgebruik. Er zijn ook een aantal belangrijke supplementen (waaronder vitamine D en B12) die kunnen helpen nog meer energie over te houden. Als je je lichaam vergelijkt met een auto-motor, zorg dan voor de goede brandstof.

5. Kies voor ondersteuning
Veel mensen vinden steun- of supportgroepen nuttig in het omgaan met de ziekte van Parkinson. Praten met anderen kan helpen te beseffen dat je niet alleen bent.
Er zijn vele vormen van ondersteuning beschikbaar, maar kies datgene wat bij jou past. Kies je liever voor een groep en wil je ook bewegen, dan is Parkinson QiGong misschien iets voor je. Je kunt je natuurlijk ook aansluiten bij bijvoorbeeld een Parkinson Café.
Kies je liever voor individuele aandacht dan is Parkinson-coaching een goed idee.