Water, kruiden en supplementen

Schermafbeelding 2019-01-31 om 11.01.03Water
Overal waar je over gezondheid leest kom je een hoofdstuk ‘water’ tegen. Een tekort aan vocht is schadelijk voor de hersenen en verergert zelfs de parkinson symptomen. Koffie, zwarte thee en frisdrank onttrekken vocht dus gebruik die met mate. Verse vruchtensappen zijn beter. Mensen met parkinson zouden ieder uur minimaal één glas water moeten drinken.

Kruiden
Je zou ook eens de werking van Mucuna kunnen bestuderen. Mucuna bevat heel veel werkzame stoffen, inclusief de plantaardige L-dopa.

Een ander kruid is Kurkuma. Dat is een bijzondere specerij dat al eeuwenlang in de oosterse geneeskunde wordt toegepast. En terecht, zo blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek. Kort gezegd werkt kurkuma ontstekingsremmend en stimuleert het de lever. Het is vooral bekend als toepassing bij kanker, maar ook bij parkinson.

Supplementen
Waarom zouden we, naast onze normale voeding, supplementen gebruiken? Ik zie supplementen als een aanmoediging en ondersteuning aan mijn lichaam om een belangrijke specifieke taak te doen. Denk daarbij b.v. aan ontgifting.

Supplementen (co-enzymen) die bekend staan om cellen te herstellen zijn Q6, Q10 en NADH. Er wordt geschreven dat mensen met de ziekte van parkinson minder co-enzym Q10 in hun bloed en hersenen hebben. Deze co-enzymen herstellen de mitochondriën van onze cellen. Mitochondriën zorgen er voor dat onze cellen kunnen ademen en energie kunnen maken. Hoe ouder we worden en hoe meer gifstof zich in de cellen heeft opgehoopt, hoe meer de mitochondriën beschadigd raken en dus de energievoorziening wordt verstoord.

Vitamine B6 kan ook nuttig zijn in een vroeg stadium van de ziekte, omdat is gebleken dat een hoge inname van vitamine B6 het risico op parkinson verlaagd. Dat we ook voorzichtig moeten zijn met hoge dosering lees je in het artikel van Vitamine Informatie Bureau.

Vitamine B12 is helpend bij verschillende vormen van hersenstoornissen en -ziektes, waaronder parkinson.

Vitamine C en E blijken ook nuttig. Er wordt geschreven dat het gemiddeld 2,5 jaar uitstel van Dopamine-medicijn oplevert.

Meerdere studies laten verbanden zien tussen een lager vitamine D-gehalte en cognitieve achteruitgang. Een vitamine D-tekort kan het serotoninegehalte verlagen. En serotoninetekort wordt in verband gebracht met depressie. Vitamine D haal je uit zonlicht. Wellicht een reden om veel buiten in de zon en de frisse lucht te zijn. Dat op zich is al helpend bij depressie. Beweeg! Overigens, elke dag tien minuutjes in de zon is voldoende om genoeg vitamine D aan te maken. Zorg dus dat je daadwerkelijk in contact komt met het zonlicht. Indirect zonlicht heeft geen enkele zin.

In veel publicaties lees je dat een van de lichamelijke oorzaken van parkinson zware metalen en andere gifstoffen zijn. Een goede reden serieus aandacht te besteden aan ontgifting. Helpende supplementen zijn MSM, spirulina of alpha-liponzuur. Vooral alpha-liponzuur is belangrijk omdat ze zware metalen uit de hersenen verwijdert.

Onderzoek heeft aangetoond dat met magnesium de symptomen van parkinson kunnen afnemen. Vaak wordt er al binnen een dag positief effect gemerkt. Ook heb ik positieve berichten gelezen van mensen die hun onrustige benen frequent insmeerden met magnesiumolie.

Dit artikel is lang niet volledig. Het is bedoeld om je te inspireren nog bewuster met je lichaam om te gaan. Raadpleeg een arts of diëtist voor meer informatie.