Yoga4parkinson

cropped-Yoga4Parkinson-website-klein-in-rgb

Bewegen is goed voor iedereen, dat weten we inmiddels. Bewegen voor mensen met parkinson is nog belangrijker omdat het automatisch bewegen niet meer vanzelfsprekend is. Dat maakt de uitdaging groter dan voor gezonde mensen. Mensen met een fysieke beperking denken vaak dat ze geen yoga kunnen, maar dat is niet zo. Marian Overdiep geeft yoga voor parkinson. Meer bewegen betekent niet altijd dat je uitgeput hoeft te raken. Wanneer je yoga gaat beoefenen beweeg je vaak al meer dan daarvoor. Indien je een sport vindt die bij je past wordt het vanzelf je hobby. Resultaat: je beweegt regelmatig omdat je het leuk vindt … en blijft daardoor fitter.

Typerend voor Yoga4Parkinson is het vinden van een op het individu afgestemde yogavorm, passend bij de fysieke omstandigheden van elke deelnemer. Daarbij kijken we niet naar anderen maar focussen en luisteren naar het eigen lichaam. Door yoga ontstaat ruimte en dat voelt goed.

Marjan Overdiep heeft zelf de ziekte van Parkinson en toen bleek dat ze zelf baat had bij het beoefenen van yoga besloot ze om zichzelf om te scholen tot yogadocente. Om zichzelf uit te dagen en er het meeste uit te halen heeft ze de docentenopleiding in India gevolgd. Na terugkomst is ze gestart met Yoga4Parkinson, om andere mensen met parkinson -net als ze dat zelf ervaart- te laten beleven wat yoga voor hen kan betekenen.

Ambitie

Marjan Overdiep heeft een ambitie, n.l. dat alle mensen met de ziekte van Parkinson yoga kunnen beoefenen in hun eigen omgeving. Naast het geven van haar eigen lessen in Houten (Utrecht) is ze op zoek naar groepen Yoppers, parkinsoncafés, bijeenkomsten, facebookpagina’s, of andere wegen om haar ervaring met yoga te delen en mensen te enthousiasmeren voor Yoga4Parkinson. En ook is ze op zoek naar yogadocenten die regionaal ook een groep Yoga4Parkinson op willen starten.

Voor meer info: www.yoga4parkinson.nl